Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
01 June 2023

MAJLIS PECAH TANAH PENGGANTIAN PAIP LAMA/UZUR DENGAN PAIP BARU UNTUK OP3-19 NEGERI KELANTAN 8 OGOS 2022

Hari Ini telah berlangsungnya satu lagi majlis iaitu Majlis Pecah Tanah Penggantian Paip Lama/Uzur Dengan Paip Baru Untuk Op3-19 Negeri Kelantan di bawah Pakej 1 yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Pengangkutan dan Utiliti YB Dato’ Sr. Hj Azami bin Mohd Nor bertempat di perkarangan Surau Taman Indah, Tanah Merah.
Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar dengan kehadiran tetamu jemputan iaitu Ybhg En Abdul Hadi Ali Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB), Ybhg Datuk Ir Dr. Azuhan Mohamed, Pengurus Besar Air Kelantan Sdn Bhd, Ahli-Ahli Parlimen dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri, Ketua-ketua Jabatan Persekutuan dan Negeri, Pegawai Kanan Agensi, serta pemimpin-pemimpin masyarakat setempat.
Kerajaan Negeri amat mengambil berat isu bekalan air dan sentiasa berusaha meningkatkan kapasiti bekalan air di seluruh Negeri Kelantan. Menyedari paip-paip di negeri ini yang kebanyakannya adalah merupakan paip ‘Asbestos Cement’ (AC) yang telah berusia dan merupakan salah satu faktor yang menyebabkan NRW (Air Tidak Berhasil), kajian dan cadangan telah dibuat oleh AKSB bagi penukaran paip – paip lama secara berperingkat.
Melalui beberapa sesi perbincangan dengan pihak PAAB dan kelulusan Pelan Perniagaan oleh pihak SPAN, 2 Pakej penggantian paip di bawah Program Penggantian paip lama/uzur dengan paip baharu untuk OP3-19 Di Negeri Kelantan akan dilaksanakan iaitu:
1. Pakej 1 – akan dilaksanakan di kawasan terpilih di Jajahan Kota Bharu Timur, Machang, Tanah Merah dan Kuala Krai. Kawasan yang terlibat di bawah Pakej 1 adalah :
a) Desa Darul Naim, Tanjung Mas, Briged 8 dan Jalan Wan
Ahmad di jajahan Kota Bharu Timur.
b) Pinggiran Machang di Jajahan Machang
c) Bandar Kuala Krai dan Dusun Damar di Jajahan Kuala Krai
2. Pakej 2 – melibatkan kawasan Kota Bharu Utara dan Kota Bharu Selatan.
Proses perlantikan kontraktor telah dilaksanakan oleh pihak PAAB dan sekarang adalah dalam peringkat pelaksanaan. Cadangan penggantian paip baharu menggantikan paip AC di bawah Pakej 1 dianggarkan sepanjang 103,010 meter panjang dengan kos sebanyak RM61.5 juta.
Penukaran paip ini akan memakan masa selama 2 tahun dan dijangka siap pada bulan Mac 2024. Dengan pelaksanaan projek penukaran paip baharu ini ianya diharap dapat mengurangkan kadar NRW dan seterusnya mengurangkan kebocoran paip di kawasan yang terlibat.