Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
09 February 2023

MAJLIS PENYERAHAN PROJEK TEBATAN BANJIR HOSPITAL RAJA PEREMPUAN ZAINAB 2, KOTA BHARU, KELANTAN

MAJLIS PENYERAHAN PROJEK TEBATAN BANJIR HOSPITAL RAJA PEREMPUAN ZAINAB 2, KOTA BHARU, KELANTAN

 

10/10/2022 – Hospital Raja Perempuan Zainab 2 (HRPZ 2)

Majlis penyerahan projek tebatan banjir HRPZ 2 telah disempurnakan oleh Menteri Kesihatan Malaysia, Yang Berhormat Khairy Jamaluddin di perkarangan HRPZ 2 dengan kehadiran sama Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Pengangkutan dan Utiliti Dato’ Sr. Haji Azami Mohd Nor, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Setiausaha (Pengurusan), Kementerian Kesihatan , Datuk Harjeet Singh, Timbalan Ketua Pengarah (Sektor Perniagaan) Jabatan Pengairan & Saliran, Dato’ Ir. Sabri bin Abdul Mulok, kakitangan KKM, Ketua – Ketua Jabatan HRPZ 2, Agensi Kerajaan Negeri dan Persekutuan termasuk AKSB melalui Unit Komunikasi Korporat.

Di sekitar Majlis Penyerahan Projek Tebatan Banjir Hospital Raja Perempuan Zainab 2 (HRPZ 2) yang bertempat di perkarangan HRPZ 2 oleh agensi pelaksana projek iaitu Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Pada tahun 2014, banjir besar telah melanda negeri Kelantan dan keseluruhan kawasan hospital ini ditenggelami air yang melumpuhkan operasi hospital pada ketika itu. Kerajaan telah meluluskan Projek Tebatan Banjir HRPZ 2 di bawah Rancangan Malaysia Ke-sebelas (RMKe-11) Rolling Plan Pertama (RP 1) dan menurut JPS, projek ini adalah yang pertama dilaksanakan di fasiliti Kerajaan yang sedia ada.

Projek untuk menyiapkan 14 barrier flood gate ini telah mengambil masa selama 30 bulan untuk disiapkan dengan kos sebanyak 8 juta ringgit untuk mengatasi masalah utama HRPZ 2 iaitu untuk menghalang kemasukan air ke dalam kawasan hospital.

Antara fasiliti lain yang disediakan oleh Kerajaan adalah:

  1. 1 unit mesin Echocardiography dan mesin Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS)(RM 69 juta).
  2. 60 buah ambulans baharu (RM 30 juta)akan ditempatkan di pelbagai fasiliti kesihatan di negeri Kelantan.

Pada hari yang sama, 3 klinik kesihatan (Jenis 7) juga telah diserahkan dalam Majlis Penyerahan Projek Klinik Kesihatan (Jenis 7) dengan Kuarters Joh, Machang, Klinik Kesihatan (Jenis 7) dengan Kuarters Sungai Keladi, Pasir Mas dan Klinik Kesihatan (Jenis 7) dengan Kuarters Telok Jering, Tumpat.

Projek pembinaan klinik kesihatan ini telah diluluskan di bawah Rolling Plan Pertama (RP1), Rancangan Malaysia Ke-sebelas (RP1, RMKe-11) dengan kos keseluruhan RM17.7 juta. Kemudahan lain yang disediakan di ketiga- tiga buah klinik kesihatan tersebut termasuk:

– 12 Unit Kuarters Petugas Kesihatan.

– 3 Buah Ambulans Baharu (Rm 1.35 Juta).

– 3 Unit Fundus Camera untuk Pesakit Diabetes (Rm 375 Ribu).

– 3 Mesin Top Loading (Rm 60 Ribu).

– 18 Unit Komputer Riba

Link:
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/10/1010603/kkm-tempatkan-60-ambulans-baharu-di-kelantan (Berita Harian)

https://www.sinarharian.com.my/article/225232/edisi/kelantan/projek-tebatan-mampu-selesai-masalah-banjir-di-hrpzii (Sinar Harian)

https://www.utusan.com.my/berita/2022/10/tebatan-banjir-selesai-masalah-limpahan-air-di-hrpz-ii/ (Utusan)

https://utusantv.com/2022/10/10/projek-tebatan-banjir-bolehkan-hrpz-ii-beri-perkhidmatan-lebih-efektif/ (Utusan TV)