Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
25 September 2023

Lawatan Kerja YB Exco Kerjaraya, Infrastruktur, Pengangkutan dan Utiliti Negeri Kelantan ke Tapak Penukaran Paip Lama dan Uzur Negeri Kelantan (Pakej 1 & Pakej 2)

8/6/2023@Kota Bharu

Hari ini telah diadakan satu lawatan kerja oleh YB Dato’ Exco Kerjaraya, Infrastruktur, Pengangkutan dan Utiliti Negeri Kelantan, Dato’ Sr. Hj Azami Mohd Nor yang diiringi Timbalan Exco Kerjaraya, Infrastruktur, Pengangkutan dan Utiliti Negeri Kelantan, YBrs. Ustaz Hj Abd Rahman bin Yunus serta Pengurus Besar AKSB ke Tapak Penukaran Paip Lama dan Uzur Negeri Kelantan (Pakej 1 & Pakej 2).

Pakej 1 merangkumi penggantian paip lama dan uzur dengan paip baru berserta kerja – kerja yang berkaitan di jajahan Kota Bharu Timur, Machang, Tanah Merah dan Kuala Krai. Kemajuan fizikal setakat 25 Mei 2023 adalah sebanyak 42.09%.

Pakej 2 pula merangkumi penggantian paip lama dan uzur dengan paip baru berserta kerja – kerja yang berkaitan di jajahan Kota Bharu Utara dan Kota Bharu Selatan. Kemajuan fizikal setakat 25 Mei 2023 adalah sebanyak 9.93%.

Jumlah keseluruhan paip lama yang akan ditukar adalah sepanjang 4006km. Kerja – kerja penukaran paip lama jenis AC (Asbestos Cement) kepada paip baru jenis HDPE (High-Density Polyethylene) sedang giat dilaksanakan secara serentak bagi kedua-dua pakej. InsyaAllah, kerja – kerja ini dijangkakan siap pada akhir tahun 2026.