Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
25 September 2023

LAWATAN KECAKNAAN MASALAH BEKALAN AIR AKSB DI KAMPUNG KAJANG SEBIDANG BERSAMA MP TUMPAT & EXCO KERAJAAN

LAWATAN KECAKNAAN MASALAH BEKALAN AIR AKSB DI KAMPUNG KAJANG SEBIDANG BERSAMA MP TUMPAT & EXCO KERAJAAN

TUMPAT – Jumaat@ 3 Muharam 1445H bersamaan 21 Julai 2023 – AKSB bersama YB Dato’ Hjh Mumtaz bt Md Nawi (MP) dan YB Wan Roslan bin Wan Hamat (Exco Kerajaan) telah turun padang meninjau masalah bekalan Air Kelantan di Kampung Kajang Sebidang yang kritikal sejak dua (2) minggu kebelakangan ini.

Kampung berkenaan mempunyai sejumlah +/-400 akaun aktif pengguna AKSB dan gangguan bekalan agak meruncing bermula pada 6/7/2023 lalu disebabkan oleh kuantiti pengeluaran air bersih yang berkurang daripada Loji Rawatan Air (LRA) Kelar.

AKSB telah mengeluarkan notis kerja kecemasan berkaitan pemasangan pam air mentah tambahan di muka sauk loji tersebut dan akan selesai pada 25/7/2023 (Selasa) ini. Pemasangan pam tersebut akan menambah kuantiti air mentah di LRA Kelar & dijangka akan dapat membantu menambah tekanan air ke Kg Kajang Sebidang.

Selain itu, kuantiti air melalui agihan Tangki Cabang Empat Tok Mek Ngah akan bertambah pada Ogos depan setelah Loji Mini Meranti Baharu beroperasi dan semasa ini masih menunggu kerja-kerja akhir oleh pihak Tenaga Nasional Berhad ( TNB)

YB Kak Taz amat berharap agar rakyat dapat bersabar & berdoa agar usaha AKSB ini berhasil dan seterusnya penduduk Kg Kajang Sebidang akan dapat kembali menikmati air bersih sepertimana sebelum ini.

Harapan YB Ustaz Wan Roslan pula agar permohonan Kerajaan Negeri kepada Kerajaan Persekutuan untuk membina Takungan Air Pinggiran Sungai di Kg Kuala Jambu, Tumpat dapat diluluskan demi kecukupan dan kelangsungan bekalan air untuk penduduk Tumpat.
Beliau juga berharap tindakan segera AKSB dapat mengatasi masalah bekalan air ini sebagai langkahan jangka pendek.

Untuk mengatasi masalah bekalan kepada penduduk terjejas, AKSB telah membuat penghantaran air melalui lori tangki dan permohonan boleh dibuat pada bila-bila masa melalui talian aduan 15777 atau WhatsApp ke 019-5755777