Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
25 September 2023

LAWATAN KERJA SYARIKAT AIR TERENGGANU SDN BHD (SATU) KE LOJI RAWATAN AIR (LRA) PINTU GENG, KOTA BHARU

LAWATAN KERJA SYARIKAT AIR TERENGGANU SDN BHD (SATU) KE LOJI RAWATAN AIR (LRA) PINTU GENG, KOTA BHARU

23 Julai 2023 bersamaan 5 Muharam 1445H- Air Kelantan Sdn Bhd (ASKB) telah berbesar hati menerima lawatan kerja daripada Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (SATU) ke Loji Rawatan Air (LRA) Pintu Geng Kota Bharu. Delegasi yang terdiri daripada 13 orang kakitangan yang diketuai oleh Pengurus Kanan Operasi syarikat itu bertujuan untuk mendapatkan maklumat mengenai konsep Telaga Jejari yang sedang beroperasi di LRA tersebut.

Sesi taklimat mengenai telaga jejari telah diberikan oleh Ketua Unit Pengeluaran dan Ketua Unit Mekanikal & Elektrikal AKSB. Hadir sama dalam semasa sesi lawatan ini adalah Ketua Unit Komunikasi Korporat (UKK) & Sistem Teknologi Maklumat (STM).

LRA Pintu Geng telah dibina pada tahun 1990 dan telah dinaiktaraf pada tahun 2013. Kapasiti semasa pengeluaran di LRA tersebut adalah sebanyak 30 MLD. Loji ini menggunakan punca air bawah tanah yang dikumpul menggunakan Horizontal Collector Well (HCW). Ia menggunakan proses rawatan air jenis Sistem Ozon. Loji ini memberi manfaat kepada +/- 9,000 akaun pengguna di sekitar kawasan Kota Bharu

Lawatan tersebut diakhiri dengan membuat tinjauan di sekitar loji untuk mendapat gambaran sebenar mengenai proses rawatan air dengan lebih dekat.
AKSB mengucapkan terima kasih di atas kunjungan ini dan berharap lawatan sebegini akan diteruskan di masa yang akan datang.
InsyaALLAH