Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
25 September 2023

AKSB TERUS AKTIF BANTU RAKYAT

8/8/23 : Lawatan kerja Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur,Pengangkutan dan Utiliti, Dato Sr Haji Azami Mohd Nor ke tiga tapak pembinaan loji dan Muka Sauk hari ini membuktikan kesungguhan Air Kelantan dalam memastikan rakyat Kelantan terus mendapat bekalan air terawat .

 

Lawatan kerja di awal pagi ke Loji Rawatan Air Mini Kampung Laut, Tumpat turut dihadiri Pengurus Besar AKSB Dr Hj Nazmi Ghazali Azmi serta Ketua Jabatan Teknikal Dr.Mohd Hilmi P.Ramli.

 

Semasa ditemui di tapak pembinaan loji Mini, Dato Azami berkata sejumlah RM2 juta diperuntukkan bagi pembinaan LRA Mini Kg Laut dan kini telah hampir 60 peratus siap bagi pakej 1.

 

LRA Mini Kg Laut ini apabila siap nanti dapat membekalkan air terawat kepada 200 akaun di Teluk Renjuna dan 2214 akaun di sekitar Kampung Laut.

 

Dato Azami juga turut membuat lawatan ke Muka Sauk Loji Rawatan Air Kelar yang kini sedang giat menambah pemasangan Pam Air Mentah yang dijangka siap sepenuhnya hujung Ogos ini.

 

Menurut beliau apabila siap sepenuhnya pemasangan pam baru ini yang melibatkan kos sejumlah RM140 ribu, peningkatan bekalan air mentah akan dapat dilakukan dan seterusnya akan memberi kesan kepada 39 143 akaun yang menggunakan air terawatt dari Loji Rawatan air Kelar, Pasir Mas.

 

Sementara itu, ketika membuat lawatan ke tapak Pembinaan telaga tiub dan tangki air di Gual Kulim Rantau Panjang, Dato Azami memberitahu projek pembinaan ini dilakukan oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) Muslim Care melalui tanggungjawab sosial Perbadanan Menteri Besar Kelantan, manakala urusan teknikal di pantau oleh Air Kelantan Sdn Bhd. Projek ini dapat memberi kelegaan kepada 1000 buah rumah apabila siap di penghujung Ogos ini.