Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
25 September 2023

MISI BANTUAN PENGHANTARAN LORI TANGKI AIR (TANKER) AKSB KE PENGURUSAN AIR PAHANG BERHAD (PAIP)

MISI BANTUAN PENGHANTARAN LORI TANGKI AIR (TANKER) AKSB KE PENGURUSAN AIR PAHANG BERHAD (PAIP)

30 Ogos 2023 bersamaan 13 Safar 1445H, Rabu.

Susulan insiden pencemaran air di Sungai Keratong yang berlaku baru-baru ini, pihak Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP) telah memohon bantuan daripada pihak Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bagi menghantar misi bantuan untuk membantu kawasan yang mengalami gangguan bekalan air dengan menghantar tanker.

Insiden ini berlaku akibat pencemaran oleh kilang sawit yang berada di upstream. Hal ini mengakibatkan penutupan penuh operasi di LRA Keratong buat sementara waktu dan mengakibatkan gangguan bekalan air kepada lebih 11,500 akaun pengguna di sebahagian besar Daerah Rompin.

Misi yang dijalankan ini adalah selaras dengan MOU Kerjasama Antara Operator Air bagi menghantar bantuan penghantaran lori tangki air ke seluruh negeri bagi membantu pengguna yang terkesan.

Seramai empat orang pekerja, sebuah kereta dan sebuah lori tangki air telah dihantar ke Rompin, Pahang bagi menyempurnakan misi bantuan ini. Diharapkan dengan bantuan yang telah diberikan dapat membantu meringankan beban dan memudahkan urusan pihak PAIP dalam kerja-kerja membaik pulih di LRA Keratong, insyaAllah.