Hotline PINTAS: 15777 Aduan Pengguna »
25 September 2023

Penduduk di Taman Teluk Mesira, Bachok amat berpuashati dengan kuantiti dan kualiti air bersih yang dibekalkan kepada pengguna di kawasan tersebut

Penduduk di Taman Teluk Mesira, Bachok amat berpuashati dengan kuantiti dan kualiti air bersih yang dibekalkan kepada pengguna di kawasan tersebut. Ini adalah susulan Loji Rawatan Air Mini Teluk Mesira telah pun beroperasi sepenuhnya bermula bulan April 2022.

Loji yang berkapasiti 2 JLH (juta liter sehari) ini dapat membekalkan air bersih kepada sejumlah 832 akaun pengguna, meliputi kawasan Teluk Mesira, Tmn SPP, Kg Jembal, Kg Tok Jawa, Kg Budi, Kg Pintu Gerbang, Kg Wakaf Zin, Kg Desa Kerian, Kg Dusun Durian, Kg Chicha Menyabung dan Kg Gajah Mati.

Loji Rawatan Air Mini Teluk Mesira yang mendapat peruntukan Kerajaan Negeri, dengan kos pembinaan sebanyak RM 2.75 juta menggunakan proses NR Cavitation, dalam memastikan kualiti air bersih yang dibekalkan adalah yang terbaik untuk penduduk sekitar.

Menurut salah seorang penduduk Taman Teluk Mesira yang ditemui, Lua Huai Chu (gambar), beliau sangat gembira dan berpuashati dengan bekalan air bersih sekarang. Tambahan dengan siapnya Loji tersebut, rumah penduduk di Taman perumahan terebut tiada lagi mengalami masalah bekalan air.

Dalam masa yang sama, AKSB terus komited dalam memastikan setiap projek pembinaan Loji Mini atau Loji Rawatan Air yang baharu menepati jadual pelaksanaan, agar bekalan air bersih yang berkualiti dapat dinikmati oleh penduduk Kelantan amnya.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT – AIR KELANTAN SDN BHD